Το σπίτι

Το σπίτι

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

"Γλυκο" τσίπουρο

   Το "γλυκο" τσίπουρο αναφέρεται σε ένα απο τα μυστικά της απόσταξης

   Οταν γίνεται η απόσταξη το πρώτο τσίπουρο που βγαίνει το τραβάμε και το αποθηκεύουμε ξεχωριστά. Περιέχει βαρέα μέταλλα και δεν ειναι οτι καλύτερο. Στα 150 λίτρα στέφυλα τραβάμε το πρώτο λίτρο τσίπουρο. Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος της απόσταξης όπου τα γράδα ειναι πολύ χαμηλά και ειναι ξεπλυμένο. Αυτό το τσίπουρο με τα χαμηλά γράδα το κρατάμε για να κατασκευάσουμε λικέρ (περίπου στα 15- 15,5 γράδα). Αν δεν το θέλουμε για λικέρ το αποθηκεύουμε μαζί με το πρώτο που βγάλαμε. Αυτο όλο ονομάζεται απο τους παλιούς καζανιέριδες "Γλυκό" τσίπουρο. Δεν το πετάμε βέβαια το προσθέτουμε στο επόμενο καζάνι και γίνεται διπλόβραση. Ετσι καθαρίζει και έρχονται τα γράδα εκεί που πρέπει.
   Για να γίνει πιο κατανοητό φανταστείτε ένα ανθρώπινο σώμα όπου το κεφάλι ειναι το πρώτο και τα πόδια το τελευταίο. Εμείς κρατάμε μόνο το σώμα τα άλλα (κεφάλι και πόδια) ειναι το "Γλυκο" τσίπουρο που δεν το πίνουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου