Το σπίτι

Το σπίτι

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Μελίσσια σε κατοικημένη περιοχή

Την μελισσοκομία την γνωρίζουμε νομαδική δηλαδή να μετακινούμε τα μελίσσια ανάλογα με τις ανθοφορίες

Εμείς λόγω έλλειψης χρόνου επιλέξαμε το μόνιμο μελισσοκομείο σε σταθερό τόπο και μάλιστα μέσα στο χωριό. Ετσι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα να τοποθετήσουμε τις κυψέλες μας μέσα στον κήπο μας. Τι θα κάναμε αν διαμαρτύρονταν οι γείτονες?
Ο Νόμος που διέπει την τοποθέτηση των κυψελών ειναι ο εξής 
ΦΕΚ B 1501 - 30.07.2008

Άρθρο 5



Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.  


Ισχύουν μέχρι σήμερα και  το άρθρο 7 του νόμου 6238/1934  (ΦΕΚ 265/Α.14-8-1934) βάσει του οποίου απαγορεύεται η τοποθέτηση των μελισσιών σε απόσταση μικρότερη από 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια εφ οσον δεν περιφράσσονται ταύτα μερίμνη των μελισσοτρόφων δια τοίχου, σανιδώματος, ή πυκνού φυσικού ή τεχνητού φράκτου, ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων απο την επιφάνεια του εδάφους.

καθώς και 

 το άρθρο 22 του νόμου 4856/30 (ΦΕΚ 316/Α.16-9-1930) βάσει του οποίου κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την τοποθέτηση των μελισσιών σε δημόσια, δημοτικά και κοινοτικά δάση και εκτάσεις κατά την άνθηση. 




Ετσι αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε στις τέσσερις πλευρές ειδικό πλέγμα (αυτό που σκιάζουμε τον κήπο μας το καλοκαίρι) και έτσι οι κυψέλες μας ειναι πλέον νόμιμα μέσα στον κήπο μας χωρίς να μπορούν οι γείτονες να διαμαρτυρηθούν.
Ο λόγος που ο Νόμος επιβάλει το πλέγμα ειναι οτι οι μέλισσες μόλις βγούν απο την κυψέλη πετάνε ίσια. Με το πλέγμα αναγκάζονται να πάρουν ύψος 2 μέτρων και ακολούθως πετάνε ίσια έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να ενοχληθούν οι γείτονες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου