Το σπίτι

Το σπίτι

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πως γίνεται το κλάδεμα των οπωροφόρων

Ειναι η εποχή για το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων.
   Ολα τα οπωροφόρα φροντίζουμε να τα κλαδέψουμε σε σχήμα κύπελου. Στην φωτογραφία παραπάνω φαίνεται η ροδακινιά μας κλαδεμένη στο σχήμα αυτό. Ακολούθως κόβουμε τα ξερά, και τα άρρωστα κλαδάκια που είναι στο μέσο του δέντρου. Προσέχουμε να μην κόψουμε ολα τα νεαρά κλαδιά γιατί οι καρποί καρπίζουν στα διετή κλαδιά. Αν κάνουμε λάθος και τα κόψουμε, το δέντρο δεν θα βγάλει καρπούς.
   Ακόμα προσέχουμε τα μπουμπούκια (κορυφές). Στην ροδακινιά καταλαβαίνουμε σε ποια κλαδιά θα υπάρχει καρπός όταν είναι δύο ή τρία μπουμπούκια μαζί.
Στο σημείο αυτό θα υπάρχουν δυο ροδάκινα.
Με τις κερασιές και βυσσινιές συμβαίνει το ίδιο δημιουργούμε κύπελο κόβοντας τα εσωτερικά κλαδιά και ελαφρώνουμε το δέντρο προσέχοντας να μην καταστρέψουμε καρποφόρα μάτια
στις κερασιές έτσι δείχνουν τα καρποφόρα μάτια
Με τον ίδιο τρόπο κλαδέυουμε όλα τα οπωροφόρα .
Βέβαια στο κάθε δέντρο είναι διαφορετικά τα καρποφόρα μάτια.
Για παράδειγμα στη δαμασκηνιά
στη βερικοκιά
στη βυσινιά
στην αμυγδαλιά
Ετσι γίνεται το κλάδεμα το οπωροφόρων. Κάτι που δεν τονίσαμε παραπάνω είναι οτι  κόβουμε τις κορυφές απο τα κλαδιά για να ανοίξει το δέντρο και ως εκ τούτου το μάτι που θα γίνει αργότερα κλαδί θα πρέπει να βλέπει προς την εξωτερική πλευρά του δέντρου προκειμένου να σχηματιστεί το κύπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου