Το σπίτι

Το σπίτι

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αμυγδαλιά

Το πρώτο δέντρο που ανθίζει στον κήπο μας (με βραχεία κεφαλή απο το δεύτερο την βερυκοκιά) είναι η αμυγδαλιά.

   Ενα μήνα μετά την άνθιση θα αρχίσουν να σχηματίζονται τα αμήγδαλα.
  Πλούσια τροφή η αμυγδαλόψιχα, περιέχει ανάμεσα στα άλλα 20-25% πρωτεΐνες, 50-55% έλαιο, βιταμίνες Β1-Β2-Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.α. Κάποιοι προτιμούν να καταναλώνουν τα αμύγδαλα προτού ωριμάσουν και γίνουν καφέ, όταν είναι ακόμα πράσινα, οπότε μιλάμε για τα ‘’τσάγαλα’’.
Η αμυγδαλιά μεγαλώνει γρήγορα και ζει αρκετά. Δίνει τα πρώτα αμύγδαλα στο 3ο - 4ο έτος (κανονική καρποφορία στο 8ο - 9ο) και με τις σωστές φροντίδες φτάνει τα 50-70 χρόνια σε ηλικία. Μας αποδίδει 5-15 κιλά αμυγδάλων ανά δέντρο. Μαζεύουμε τα αμύγδαλα από τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και αναλόγως την ποικιλία. Κριτήριο για να αρχίσουμε να συγκομίζουμε τα αμύγδαλα, είναι όταν έχει σκιστεί πλήρως το εξωκάρπιο των καρπών στο εσωτερικό των δέντρων.
   Εμείς έχουμε την ποικιλία "Τέξας" που άλλωστε είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη. Παρουσιάζει καλή αντοχή σε ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου