Το σπίτι

Το σπίτι

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γιοτζές (Γλυκός τραχανάς σταρένιος)





Ξεκίνησαν οι ζέστες και αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε ήδη για τον επόμενο χειμώνα

Ετσι αντικαθιστούμε τις προμήθειες που εξαντλήθηκαν. Ξεκινήσαμε με το Γιοτζέ. Ειναι ουσιαστικά γλυκός σταρένιος τραχανάς. Τον χρησιμοποιούμε βέβαια και αντί ρυζιού ή για να τραβήξει τα πολλά υγρά σε κάποια φαγητά. Αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν τραχανά τον βράζουμε με γάλα και νερό και ειναι θαυμάσιος.
Η συνταγή είναι η εξής

Υλικά
1 κιλό σπασμένο σιτάρι (γιοτζές) - Προσοχή ΟΧΙ πλιγούρι!
750 γρ γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μια μύτη μπαχάρι τριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα να βράσει και ρίχνουμε το αλάτι και το μπαχάρι. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το σπασμένο σιτάρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι. Αφού πιει το γάλα και
κρυώσει, το περνάμε από το κόσκινο (ή τρυπητό) για να χωρίσουν τα κομματάκια του σταριού και το στρώνουμε σ΄ένα τραπέζι πάνω σε καθαρό πανί για να στεγνώσει. Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε με το χέρι.
Όταν στεγνώσει καλά, το μαζεύουμε σε πάνινη σακούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου