Το σπίτι

Το σπίτι

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Νοκούλια


Ειναι ενα ειδος που θυμίζει ψωμάκια ή χοντρά μπισκότα με ουδέτερη γεύση και δυνατό άρωμα μαστίχας, κανέλας και γαρύφαλου. Το χαρακτηριστικό τους ειναι οτι ειναι τραγανά εξωτερικά και μέσα ειναι μαλακά σαν ψωμί.

 Παλαιότερα το έφτιαχναν το Πάσχα ιδίως οι μικρασιάτες. Φέτος δεν κρατήθηκα και τα έκανα πριν τα Χριστούγεννα (αιντε μπερδέψαμε τις εποχές) σαν ένα ειδος μνημόσυνο στη γιαγιά μου που τα έκανε συχνά και τα έψηνε στη μασίνα και συνόδευε το τσάι της με αυτά. Το σίγουρο ειναι οτι μια εβδομάδα μετά το σπίτι ακόμα μυρίζει μαστίχα και κανέλα. Τους σύγχρονους δεν τους άρέσει γιατί δεν ειναι γλυκό ουτε θυμίζει κάποια απο τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Για αυτούς που ξέρουν όμως ορίστε η συνταγή.
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
120 γρ. φυτίνη
320 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. μαγιά νωπή
3 κοφτές κουταλιές σούπας μαστίχα αλάτι κανέλα γαρύφαλο κοπανισμένα στο γουδί.
Σε ένα μπώλ διαλύουμε τη μαγια σε 1/4 κιλό χλιαρό νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλέυρι με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Καίμε το λάδι και το βούτυρο και τα ρίχνουμε λιγο λίγο πάνω στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι. Αραιώνουμε τη μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό. Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε (ΠΡΟΣΟΧΗ η ζυμη ειναι μαλακή). Αφήνουμε να φουσκώσει. Στη συνέχεια πλάθουμε σε χοντρές λωρίδες. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
 Ενα μυστικό ειναι οτι η μαστίχα για να μην κολλήσει στο χτύπημα προσθέτουμε λίγη ζάχαρι. Ενα άλλο ειναι οτι αν η μαλακή ζύμη κολλήσει στα χέρια χρησιμοποιούμε λίγο σπορέλαιο και ξεκολλάει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου