Το σπίτι

Το σπίτι

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σπαράγγι (λουλούδι)


   Το σπαραγγι δίνει ένα τόνο πράσινου στον κήπο μας καθως φουντώνει και ξεχύνεται απο τη γλάστρα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Ανήκει στο είδος Asparagus densiflorus , όπως και το συγγενικό του εδώδιμο σπαράγγι, στην οικογένεια των λειριιδών. Τα ανοιχτά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με βελόνες είναι παραβλαστήματα. Οι ευτραφείς ρίζες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν νερό.
 Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί το φθινόπωρο να δώσει μικρούς κόκκινους στρογγυλούς καρπούς που όμως είναι δηλητηριώδεις. Το λατινικό του όνομα densiflorus σημαίνει πυκνόφυτος. 
Το φυτό είναι κανονικά ενδημικό της Νοτιοανατολικής Αφρικής. Επειδή διατηρείται πολύ και μεγαλώνει γρήγορα, οι κηπουροί το προτιμούν σαν δρεπτή πρασινάδα. Μέσα στο σπίτι μπορείτε θαυμάσια να το βάλετε σε κρεμαστή γλάστρα. Το σπαράγγι προτιμά τα ημισκιερά μέρη. 
Δεν θέλει ποτέ ήλιο. Το καλοκαίρι βάλτε το σε μέρος ευάερο ή και σε υπαίθριο χώρο, προστατέψτε το όμως πάντα από την απευθείας ακτινοβολία(εμείς το έχουμε στον ήλιο αλλά με πολύ πότισμα και δεν έχει πάθει τίποτα). Τα μικρά του φύλλα ξεραίνονται εύκολα, γι’ αυτό χρειάζονται πολύ νερό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μην αφήσετε ποτέ τη μπάλα χώματος να στεγνώσει. Λίπασμα μπορείτε να ρίχνετε μια φορά την εβδομάδα, το χειμώνα αραιώστε. Κάθε άνοιξη χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, πιο σπάνια αν πρόκειται για μεγαλύτερο σε ηλικία φυτό.
Αναπαράγεται με διαίρεση της γλάστρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου