Το σπίτι

Το σπίτι

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Αποξηραμένο κρέας (Biltong)

   Στο θέμα της αυτάρκειας η αποξήρανση είναι πολύτιμο εργαλείο. Οπως αποξηραίνουμε τα λαχανικά έτσι αποξηραίνουμε και το κρέας.

   Πρόσφατα αποξηράναμε μοσχάρι για να έχουμε έναν εκλεκτό μεζέ για την εποχή που θα βγάζουμε το τσίπουρο αλλά και για τα χριστουγεννιάτικα γλέντια. Η συνταγή μας έρχεται απο τη Νότια Αφρική
Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα)
  • 1/4 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 του φλιτζανιού μηλόξυδο
  • 1/4 του φλιτζανιού Κολιανδρο (σε σκόνη)
  • 2 κουταλιές του γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κάρυ
  • 1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε
  • 1 κουταλιά του γλυκού σκόρδο (σε σκόνη προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Χοντρό αλάτι


Εκτέλεση
1. Κόψτε το κρέας σε λωρίδες 3cm πλάτος και 2cm φάρδος (όσο πιο ψιλό τόσο πιο γρήγορα γίνεται)
2. Πλύνετε το κρέας και στεγνώστε το καλά
3. Πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.Απομακρύνετε όλα τα υγρά που θα βγάλει και ξύστε το περισσευούμενο αλάτι (προσοχή : μην το πλύνετε!)
4. Αλείψτε με το πινέλο το ξύδι πάνω από το κρέας και κρατήστε το να στραγγίξει
5. Αναμίξτε όλα τα μπαχαρικά και βάλτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος γυρνώντας τα κάθε τόσο μέχρι να τελειώσει το μίγμα
6.Περάστε στο κάθε κομμάτι κρέας έναν γάντζο ή σκοινί και κρεμάστε το σε αεριζόμενο μέρος για να στεγνώσει (όπως τα λουκάνικα) για 3-5 μέρες. (Προσοχή στα έντομα!)Αν έχετε μηχανή αποξήρανσης θέλει περίπου 10 ώρες στην ψηλή θερμοκρασία.
7 Μπορείτε να το συντηρήσετε στο ψυγείο για 15 μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό. Απολαύστε το,κόβοντας το σε πολύ ψιλές φέτες


Εμείς το κάναμε καυτερό αρκετά (καίει και τσουρουφλάει) αλλά έτσι μας αρέσει.
Δοκιμάστε το. Κόλαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου