Το σπίτι

Το σπίτι

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Πως κάνουμε τσίπουρο

Να που έφτασε η στιγμή και για τα τσίπουρα.

   Στα μέσα Σεπτεμβρίου μαζέψαμε όσα σταφύλια δεν είχαν χαλάσει απο τις βροχές (η μόνη ποικιλία που δεν πειράχτηκε ήταν η Αμάσι Εδεσσας) τα πατήσαμε, τα βάλαμε στα βαρέλια, τα καθαρίσαμε απο τα κοτσάνια και αρχίσαμε να τα ανακατεύουμε καθημερινά.
   Ο βρασμός δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο (τα σταφύλια αρχίζουν να βράζουν και να παίρνουν όγκο απο την επόμενη ημέρα που θα τα πατήσουμε) αλλά εμείς συνεχίσαμε. Κάποια στιγμή το ζουμί πήγε πάνω και τα τσίπουρα ή στέφυλα έμειναν κάτω. Εμεις συνεχίσαμε απτόητοι να ανακατεύουμε δηλαδή τα στεφυλα να τα φέρνουμε πάνω.
   Εφτασε η στιγμή να πάμε και στο καζάνι.
   Το όλο σύστημα ειναι απλό αποτελείται απο το καζάνι
και την ψύκτρα
το καζάνι και η ψύκτρα ενώνονται με ένα σωλήνα.
   Η επιλογή μας ειναι να κάνουμε τσίπουρο με γλυκάνισο και οχι γράπα. Βάζουμε λοιπόν τα τσίπουρα που είχαμε στα βαρέλια μέσα στο καζάνι
ολοι βοηθάνε
γέμισε το καζάνι
Στο ενδιάμεσο ετοιμάστηκαν και οι μεζέδες σύγλινο απο τη Μάνη,
ελιές κατρακυλιστές μαύρες και πράσινες λεμονάτες
κουνουπίδι τουρσί, λουκάνικα καραμανλήδικα και Χαλκηδόνας, τυρί και καλή παρέα και τσουγκρίσαμε το πρώτο ποτηράκι.
   Απών ο αγαπημένος φίλος μου ο Γιάννης που ασθένησε στο καθήκον πάνω και πίνω στην υγειά του. Υπομονή Γιάννη μου εργατικά ατυχήματα ειναι αυτά.
   Ωπα αρχίζει να ρίχνει
Καθώς βράζουν τα τσίπουρα μέσω του σωλήνα οι ατμοί περνούν στην ψύκτρα όπου ψύχονται και με υγρή μορφή πέφτουν στο κουβά.
Ωχ-ωχ τα γράδα δεν ειναι καλά πρέπει να επέμβει ο ηρωικός καζανιέρης μας ο Στράτος
καλά ρε Στράτο μη με μαλώνεις τα σταφύλια δεν ειχαν πολλά σάκχαρα. Ευτυχώς πουλά τσίπουρο
στο facebook OINOS-TSIPOURO να εισαι, καλά θα αγοράσουμε αν δεν μας φτάσει.
   Με ηρωισμό λοιπόν και με περίσσιο μεράκι ο καζανιέρης  μας παρήγαγε το υπέροχο τσίπουρο.
   Δεν φεύγουμε όμως, ο Χρήστος μας λέει ιστορίες για τα τραίνα, ο κυρ Μιχάλης μας δίνει συμβουλές για τις κότες  (μα καλά αφού δεν έχει κότες) και ολοι ειναι ευτυχισμένοι. Η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου ειναι μια αρχαία τελετουργία κατά την διάρκεια της οποίας η κοινωνία ( παλαιότερα μόνο οι άντρες σήμερα και οι γυναίκες ) γλεντάει και έρχεται εγγύτερα. Η μοναδική προυπόθεση ειναι η ανοιχτή καρδιά.
   Α ωραία ο Στράτος εδωσε μια νταμιτζάνα ελαφρό τσίπουρο (περίπου 14 γράδα) στον κυρ Μιχάλη για τα λικεράκια του. Το ελαφρό τσίπουρο ειναι οτι περισσεύει οταν τελειώσει το καζάνι και συνεχίζει να τρέχει απο τη ψύκτρα.
Αυτό ήταν τελειώσαμε ο Στράτος θα πάει στις νεράιδες του, ο κυρ Μιχάλης στον Στελλάρα, ο Χρήστος στα παλληκάρια του και ολα ειναι καλά.
Να ειστε καλά ολοι και του χρόνου.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου