Το σπίτι

Το σπίτι

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Λικέρ Κράνα


  Οσοι απο εσάς τα προηγούμενα χρόνια είχατε επισκεφτεί την Εδεσσα και μετά την καθιερωμένη επίσκεψη στους Καταρράκτες
περιδιαβαίνατε  στα στενά της παλιάς πόλης στο Βαρόσι και τα βήματά σας σας έφερναν στην Λαογραφική Εταιρία Εδεσσας συναντούσατε έναν ανοιχτόκαρδο άνθρωπο που σας κερνούσε λικέρ απο διάφορά φρούτα (είτε του δάσους είτε οπωροφόρα) της γύρω περιοχής. Αυτός ο ωραίος άνθρωπος παρά το γεγονός οτι δεν ήταν απο καταγωγή εδεσσαίος αλλά απο το Λαύριο αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση της πόλης στον επισκέπτη αφού οι γεύσεις απο τα λικεράκια  του μένουν αξέχαστες. Αυτός λοιπόν είναι ο κυρ Μιχάλης. Απο αυτόν μάθαμε την συνταγή απο τα κράνα και ειναι η ακόλουθη
1 κιλό κράνα ν(αν τα κράνα ειναι σκληρά χαράξτε τα μια δύο φορές)
1 λίτρο τσίπουρο γράπα
2 ξυλάκια κανέλα
12 κομμάτια γαρύφαλο
1 κιλό ζάχαρι
Ολα αυτά τα βάζουμε σε ένα βάζο και τα αφήνουμε 30-40 ημέρες στον ήλια ή αν ειναι χειμώνας κοντά σε καλοριφέρ ή άλλο θερμαντικό σώμα.
Τα κράνα θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και η ζάχαρι να εξαφανίζεται. Κατά διαστήματα να ανακινείτε τοβάζο για να λιώσει οπλήρως η ζάχαρι.
Μετά την πάροδο του χρόνου τα στραγγίζουμε σε μια πετσέτα με σφιχτή ύφανση και ειναι έτοιμο το λικεράκι μας.
   Μετά το στράγγισμα μην πετάξετε τα κράνα θα σας πούμε τρόπο να τα αξιοποιείσετε
   Αυτή ειναι η συνταγή του κυρ Μιχάλη
   Στην υγειά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου